De kinderen thuis? Tips van Authiek die helpen

Datum: 17 maart 2020 / Auteur: Authiek / Geef een reactie /

Gezien de sluiting van de scholen en zo ook Authiek geven wij graag een aantal tips die u kunnen helpen deze dagen.

Het is fijn als kinderen een dagritme hebben. Door bijvoorbeeld een vast kameruurtje in te plannen bouwt u al meteen een fijn rustpunt in de dag.

Probeer uw kinderen al vanaf het begin van de schoolsluiting te betrekken bij taakjes in huis. Was in de mand doen, helpen afruimen of een extra handje bij het bereiden van het eten. Dit zijn mooie oefeningen in zelfstandig worden.

En als laatst het belangrijkste: Betrek de kinderen (zeker kinderen met autisme) bij het omgaan met veranderingen en de sfeer in huis. Bespreek hoe iedereen kan helpen om het huis een fijne plek te maken. Vraag wat iedereen lastig vindt en zoek samen naar een oplossing.
Vergeet niet de voordelen te benoemen, zoals bijvoorbeeld “wat heerlijk dat ik je zoveel zie deze dagen”.

De Nederlandse vereniging voor Autisme biedt een mooi artikel dat aangeeft hoe u de vragen en angsten bij kinderen omtrent de schoolsluiting en het Corona een plek kunt geven.

Nog meer activiteiten om thuis te ondernemen tijdens de schoolsluiting:

– Laat elk kind een onderwerp kiezen waar ze meer van willen weten. Laat ze 30 minuten per dag aan dat onderwerp werken.

– Bekijk fotoboeken die in huis zijn. Vertel over de foto’s en vraag je kind naar zijn of haar mening over de onderwerpen die voorbij komen. Bijvoorbeeld : zou jij later ook een groot feest willen als je gaat trouwen? Kan jij je oma nog herinneren? Wat vind je van de kleding die we toen droegen?

– Bakken! Op internet (bijvoorbeeld pinterest) zijn leuke kinderreceptjes te vinden. Bijvoorbeeld: koekjes die je kunt versieren of mini pizza’s van doorgesneden beschuitbollen, appelblokjes en kaneel. Zoals dit recept bijvoorbeeld

– Laat je kind een brief, zelfgemaakte kaarten/of e-mail schrijven naar een vriend(in) of een familielid.

– Gebruik de tijd om je kind een speciale vaardigheid te leren, zoals bijvoorbeeld een typ cursus of stripfiguren en dino’s tekenen.

– Zet een parcours uit en race door de kamer of de achtertuin. Race op verschillende manier zoals hinkelen, krabwandelen of achteruit lopen.

– Plan een facetime of skype moment met de grootouders of een familielid.

– Samen een film kijken, maak een gezellig plekje met wat drinken en eventueel snacks.

– Inventariseer de planten en dieren in de tuin. Laat de kinderen de planten opzoeken op internet, leer de delen van planten/bloemen en hoe ze functioneren (bonuspunten als ze de Latijnse namen leren).

– Schrijf een kort verhaal samen met je kind, of laat je kind een verhaal maken en teken het uit.

– Leer hoe je een simpel boekbandje moet maken.

– Laat de kinderen helpen met het werk in de tuin tussen het spelen van spelletjes door. Ze zijn klein, maar ze vinden het leuk om vies te worden en te “werken” in de tuin.

– Samen bordspelletjes en kaartspelletjes spelen is altijd wel een gezellige tijdsbesteding.

– Bouw samen aan een project van Lego.

– Start in een spannend boek dat past bij de leeftijd en lees elkaar voor.

– Leer je kind knopen aanzetten of maak van elastiek lusjes aan de theedoeken.

– Speel raadspelletjes met je kind. Neem iemand in gedachten, de ander mag vragen stellen die alleen met ja of nee beantwoord mogen worden.

– Maak tenten en leesgrotten in huis, zaklampen, snacks, boeken en kussens maken het
bijzonder.

– Geef een schaduwshow in een leesgrot (lakens over stoelen of een tafel).

– Neem een verrekijker en ga op zoek naar de verschillende vogels in de tuin. Zoek ze op Google en Youtube op en leer meer over de vogels in de buurt.

– Ga aan de slag met vouwblaadjes en origami, op internet zijn veel voorbeelden te vinden.

– Kijk of er een kamer gerenoveerd/geverfd kan worden, dit kan een klein of groot project zijn. Decoratie is online te bestellen als de winkels dicht of beter te vermijden zijn.

– Familie puzzels. Ze zijn er van 500 tot 1000 of wel meer stukjes en zelfs in 3D. Een plank eronder of een groot dienblad maakt het makkelijk om hem even te parkeren als de tafel nodig is.

– Houd een competitiedag met bijvoorbeeld sjoelen, of op de wii sports. Kinderen kunnen ook hun eigen spelletjes maken! Bordspellen, kaartspellen, of een speurtocht met schatkaart.

– Maak een kunstwerk van macaroni of spaghetti en beschilder het.

– Doe yoga thuis. Er zijn kindvriendelijke YouTube-video’s en geprinte kaarten met poses.

-Zumba of Dance-along video’s op YouTube brengt iedereen wel in beweging.

– Verzamel tijdschriften en laat een kind op een stuk karton allemaal plaatjes plakken in een collage. Afhankelijk van de leeftijd kan er een intentie meegegeven worden. Bijvoorbeeld: waar wordt jij blij van.

– Ga de auto poetsen en maak er een erekwestie van, ze kunnen bijvoorbeeld Autodrop winnen als hij helemaal tip top is.

– Verzin samen een verhaal, speel en film het, Verkleden en attributen maken kunnen erbij horen.

– Hou een toneeldag, neem een rol aan en speel die dag dat je de deftige dame, de politie, superman of Harry Potter bent.

– Het aller belangrijkste: Have Fun en geniet van elkaar.
Notice: Undefined variable: meta_text in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 101

Notice: Undefined variable: category_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 102

Notice: Undefined variable: tag_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 103

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.