Tips van Authiek voor de kerstdagen

Datum: 10 december 2020 / Auteur: Authiek / Geef een reactie /

Tips van Authiek

Kerstvakantie is voor onze kinderen vaak een hele spannende tijd. Feestelijkheden zijn voor hen niet vanzelfsprekend leuk. In 2020 is het ook nog eens anders dan andere jaren. Na een bewogen jaar is het extra belangrijk om het jaar goed af te sluiten. Vanuit Authiek geven we graag wat tips voor de decembermaand.

Zo is het fijn voor kinderen als ze betrokken worden bij de invulling en mogen meedenken over de details. Leg hen expliciet uit dat we in coronatijd de feestdagen in kleinere groepjes vieren en dat we daarom samen plannetjes bedenken die daarbij horen.

Plannen kunnen bijvoorbeeld zijn: kaarten maken voor familieleden die dit jaar niet live mee (kunnen) doen en/of plan het beeldbellen met elkaar in. Ook kunnen de kinderen foto’s maken van hoe zij de boom versieren en deze delen via whatsapp of mail.

Wat te doen met al die vrije tijd
Om de vrije tijd goed in te vullen kun je samen met de kind(eren) een lijst maken van activiteiten waarvan je er steeds één kan kiezen. Het is belangrijk dat er binnen en buiten activiteiten op staan. Enkele voorbeelden zijn:

– Zelf pizza maken en opeten bij een (kerst)film
– Foto’s maken van de kerstversiering in jullie buurt
Kerststukje maken of een lichtje van een potje
– Zelf vogelvoer maken en ophangen voor de vogels
– Het bos ingaan om dennenappels en takjes te zoeken voor versiering
– Een peperkoekhuisje maken
Toetjes maken
– Een geocaching tocht maken
– Maak een moodboard
– Stap op de fiets en maak een avontuurlijke fietstocht (vergeet niet de chocomelk mee te nemen voor onderweg)
– Bezoek een museum online met de kids
– Lees een leuk of spannend boek voor
– Speel samen een bordspel of kaartspel
– Bedenk samen een groot legoproject (zelfs als volwassenen blijft dit leuk speelgoed)
– Samen een grote legpuzzel
– Met een kleedje en mand gezamenlijk picknicken in de huiskamer

De toekomst voorspellen
Om kinderen wat over de donkere tijd heen te laten kijken kun je met hen kijken naar wat ze in 2021 op hun bucket list willen zetten. Bijvoorbeeld een instrument leren spelen, bij een vriendje logeren, een taart bakken, of iets leren wat je nu nog niet kunt

Wat ben je dapper!
Deze tijd is bij uitstek geschikt om met de kinderen te kijken waar iedereen dankbaar voor is. Kijk per persoon welke eigenschappen hebben geholpen om deze uitdagende tijd door te komen. “Maar jij was zo vrolijk” of ”Jij deed zomaar je lessen online, wat dapper”. Zo gebruiken wij bij Authiek, tijdens onze special weeks, het complimentenpotje. Dit is een potje waar lootjes in zitten, op elk lootje staat de naam van iemand. De kinderen trekken aan het begin van de dag een lootje, ze worden gevraagd om door de dag heen hier een compliment bij te schrijven. Dit is iets wat zij die dag hebben meegemaakt of gezien van de persoon. Na het eten leest iedereen de naam en de complimenten aan elkaar voor. Daarna worden de complimenten verzameld in elk een eigen envelop.
 
De dag dan af sluiten door te benoemen wat er die dag het fijnst was en of er uitdagingen waren. Dit is een verbindende en leerzame manier om je kinderen te helpen communiceren.

Team Authiek wenst iedereen een tijd van genieten en waarin veel nieuwe lichtpuntjes ontdekt worden.
Notice: Undefined variable: meta_text in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 101

Notice: Undefined variable: category_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 102

Notice: Undefined variable: tag_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 103

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.