And a happy new year…

Datum: 15 november 2018 / Auteur: Authiek / Geef een reactie /

Het was druk in de stad, de lichtjes en kerstmannen glommen onder de kerstliedjes die de muziek verdringen in december. Tussen de rekken
feestkleding en ellenlange rijen voor de kassa zocht ze naar een blouse met gilet dat niet kriebelt, geen wol is, geen knoopjes aan de manchetten heeft en vooral niet rood is, want de kleding eisen van een kind met autisme zijn streng. Goede voornemens, het mocht wat, mopperde ze tegen mij. Als ik sint, kerst, vuurwerk en alle familiedagen overleefd heb is mijn enige voornemen om de volgende december op een zonnig strand te gaan zitten. Vele uren later zetten we thuis, met een kop thee, onze gedachten over december voort. Goede voornemens beginnen met bezinning.

Hoe gaat het met mij, wat wil ik en waar kan ik zaken veranderen die mij ten goede komen. Onze planning strekt zich meestal uit tot zaken als: wanneer is wie waar, kerstfeest op school, familieafspraken, cadeautjes en kleding kopen, boodschappen en eten organiseren en waar vieren we wat. Zelden staat er in onze agenda; tijd om uit te slapen, vandaag doen we alleen wat we willen, tijd voor mij alleen of tijd goede plannetjes te maken met elkaar en voor onszelf. Vaak is een uurtje tijd om naar de agenda te kijken met een andere blik een tijdswinner en brengt het echte december genieten zoveel dichterbij. Wat is belangrijk? Voorpret, tijd voor elkaar, genieten of alles tot in de puntjes verzorgd hebben? We richten ons op wat we uitspreken en opschrijven, dus waarom vergeten we dan in onze agenda te schrijven dat het tijd is voor een knuffel, een kerstfilm met chocolademelk of partnertijd? Misschien is je beste voornemen dan wel bewust om te gaan met je wensen en ze het licht te gunnen.

Praktische decembertips:

• Kinderkleding kun je ook bestellen bij een postorderbedrijf. Samen uitzoeken in een gids of op internet betekent dat je kind zelf kan kiezen, niet naar drukke winkels hoeft te gaan en het kan een leuke activiteit zijn om samen te doen.

• Familiefeesten zijn soms lang voor kinderen. Als zij aan een kleine tafel mogen eten met kindvriendelijke gerechtjes en een lekker toetje is het voor iedereen meer feest. Van te voren een leuke kindervideo huren, een spel of uitje naar een kerststal plannen kan veel rust geven.

• Je hoeft niet aan alle wensen van je (schoon-)familie tegemoet te komen. Als jouw kinderen het geen uren vol houden, wees daar dan van te voren duidelijk over. Geef aan dat je het voor iedereen gezellig wilt houden en ga naar huis vóórdat je kinderen helemaal doordraaien.

• Laat je kind thuis helpen door hem of haar bijvoorbeeld tot toetjesmaker te promoveren. Zo maak je ze tot een medestander, bovendien kunnen ze trots zijn op hun aandeel en resultaat.

• Als gezin tijd nemen om samen plannetjes te maken voor de komende week is steeds weer verrassend, het levert saamhorigheidsgevoel en teamgeest op. En is dat niet waar kerst over gaat?

• Vergeet niet tijd te plannen voor lekker niks of een pyjamadag. Tweede kerstdag of nieuwjaarsdag zijn heerlijke dagen om te lummelen en de restjes op te eten. Van overgebleven groenten maak je zo een lekker soepje.

• Of doe ‘ns gek, pak de trein naar Scheveningen of Zandvoort. Iedereen laarzen en een dikke trui aan en lekker uitwaaien aan zee. Vooral goed tegen katers!

Ideeën voor onder de kerstboom:

• Dit is een mooie tijd om een familiekalender aan te schaffen voor het nieuwe jaar, waar ieder gezinslid zijn eigen kolom heeft. Hier kun je de steeds terugkerende dingen vast op in vullen. Dan alleen nog zorgen dat iedereen hem leest…

• Een mooi gezelschapsspel wat bij jouw familie past.

• En de kerstkaarten van Authiek niet te vergeten… !!

Hele fijne FEESTdagen alvast!

Bright en Chantal
Notice: Undefined variable: meta_text in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 101

Notice: Undefined variable: category_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 102

Notice: Undefined variable: tag_list in /home/authiek/domains/authiek.nl/public_html/wp-content/themes/authiek/content-single.php on line 103

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.